İlaçtan daha etkili üç güç: Empati, bilgi, destek!

Doç. Dr. Ayşegül Koç: “24 Mayıs Dünya Şizofreni Günü Olarak İlan Edildi”

Doç. Dr. Ayşegül Koç, yaptığı açıklamada, şizofreniyle ilgili yanlış inanışları ortadan kaldırmak ve farkındalık yaratmak için 24 Mayıs’ın “Dünya Şizofreni Günü” ilan edildiğini anımsattı.

Dünyada her 300 kişiden birinin bu hastalıkla mücadele ettiğini belirten Koç, hastalığın genellikle 20’li yaşlarda beyinde kimyasal yapıdaki dengesizlikler nedeniyle ortaya çıktığını aktardı. Özellikle dopamin gibi nörotransmitterlerin arasındaki dengelerin bozulması, beyindeki algı, düşünme ve davranışları yöneten kısımda değişikliklerin, duygu, düşünce ve davranışlarda bozukluğun ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade etti.

Koç, hastalığın en belirgin belirtilerinden birinin gerçek ve gerçek dışının ayırt edilmesindeki zorluklar olduğunu vurgulayarak, pozitif belirtiler olarak adlandırılan halüsinasyonlar ve negatif belirtiler olarak adlandırılan motivasyon kaybı, konuşma ve düşünce akışında bozukluklar gibi bulguların ortaya çıkabileceğinden bahsetti.

Şizofreni hastalarının doğru şekilde bilgi sahibi olmaları gerektiğini belirten Koç, belirtilerin günlük yaşamda yanlış yorumlanabileceğine dikkat çekti.

Koç, şizofreni hastalarının tedavilerini düzenli olarak aldıklarında hayatlarına devam edebileceklerini ve tedaviye uyum sağladıklarında üretken olabileceklerini belirtti. Ayrıca hastaların çevresindekilerin sabırlı olmalarının önemine değindi.

Şizofreni hastalarının genellikle saldırgan ve tehlikeli olarak algılandığını ifade eden Koç, aslında bu kişilerin oldukça naif ve kırılgan olduğunu söyledi. Şizofreni hastalarının tedaviye erişimlerini etkileyen damgalama ve ayrımcılığın tedavinin olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Koç, eğitim ve farkındalık yaratmanın damgalamayla mücadelede önemli olduğunu belirterek, medyanın doğru ve insancıl bir şekilde konuya yaklaşmasının önemine değindi. Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek, şizofreni hastaları için ilaç tedavisinden daha değerli olabilir.

Related Posts

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin! Virüsün vücuda geçişini hızlandırabilirsiniz!

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Serinlemek için buzlusu değil, sıcağı makbul! Arapların taktiğiymiş, oh dedirtiyor

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinlemek hepimizin hayali. Birçoğumuz, buzdolabından yeni çıkmış buz gibi bir içeceği yudumlamanın ferahlığını düşünerek mutlu oluyoruz. Ancak bu ferahlık hissi sandığımız kadar masum olmayabilir. İşte detaylar.

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Bilmeden yapıyoruz! Ağızdan nefes almak dişleri bitiriyor, küçükken büyütüyor

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.